Zahájeno. Olympijský festival odstartoval zahajovacím ceremoniálem

EYOF 2017
EYOF 2017
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Vystoupení akrobatických tanečníků, nástup všech výprav a na závěr zapálení olympijského ohně. Evropský olympijský festival mládeže v Györu, historicky první olympijská akce na maďarském území, byl v neděli pompézní show oficiálně zahájen.

Dvouhodinového ceremoniálu se zúčastnilo 2 500 sportovců ze všech 50 zemí. Podobně jako na „velké“ olympiádě bylo součástí programu nejprve vystoupení účinkujících, proslovy organizátorů a následně nástup olympijských výprav.

Tu českou, která čítá 76 sportovců ve věku 14 až 18 let, přivedl na plochu fotbalového stadionu v roli vlajkonoše volejbalista Ondřej Piskáček.

„Je mi ctí, že jsem jako volejbalista mohl vést celou výpravu a udělat tím našemu sportu velkou reklamu,“ uvedl. „Užíval jsem si to. Jen jsem se soustředil, aby se mi vlajka nezamotala.“

Olympijský oheň zapálila Krisztina Egerszegiová, maďarská plavecká ikona, která posbírala pět olympijských zlatých medailí a dvakrát vyhrála mistrovství světa.

Cenné kovy se v Györu začnou rozdávat už od pondělí. Češi mají kromě házené zastoupení ve všech sportech (tenis, rychlostní kanoistika, judo, basketbal, volejbal, gymnastika, atletika, plavání, cyklistika) a obhajují sedm medailí z minulého letního festivalu v Gruzii.

Průběžně aktualizovanou fotogalerii najdete ZDE.

Novinky nejen ze zákulisí nezapomeňte sledovat i na našich komunikačních kanálech!

líbil se ti článek?