Zkušenosti, čtyři medaile i přátelství veze česká výprava z Olympijských her mládeže

KANGWON 2024
KANGWON 2024
4 Minuty čtení
4 Minuty čtení

V Jižní Koreji zažili mladí čeští reprezentanti při Olympijských hrách mládeže 2024 podobnou atmosféru jako jejich starší kolegové při zimních olympijských hrách v roce 2018. „Propojení na tom bylo nejlepší. Zejména na sportovištích, kde se odehrávaly soutěže tehdy i nyní a kde byly olympijské kruhy, měly Olympijské hry mládeže jinou atmosféru než obvykle,“ řekl šéf výpravy Martin Doktor.

Český tým v Koreji získal čtyři medaile – zlatou, stříbrnou a dvě bronzové. A k tomu 15 dalších umístění v nejlepší osmičce. „To ale není tak úplně podstatné. Hlavní je zkušenost, kterou si mladí sportovci odvezou,“ dodal Doktor.

Čtvrtých zimních Olympijských her mládeže se zúčastnilo více než 1800 sportovců ze 78 zemí. V patnácti disciplínách sedmi zimních sportů se rozdalo 81 sad medailí. Tu první pro Česko – zlatou – vybojovala ve vytrvalostním závodě biatlonistka Ilona Plecháčová, která večer předtím nesla společně s týmovým kolegou Lukášem Kulhánkem českou vlajku při slavnostním zahájení.

V průvodu vlajkonošů také předvedli telemark, kterým v roce 2018 uctili olympionici prvního českého vítěze zimních olympijských her – skokana na lyžích Jiřího Rašku. Společně s Jakubem Neuhäuserem a Hedou Mikolášovou, která přidala i dvě čtvrtá místa v individuálních závodech, získali bronz ve smíšené štafetě.

Hokejisté dosáhli při premiéře na stříbro…

„Výsledky v biatlonu byly hodně dobré. Přestože v mládežnickém provedení jsou biatlon i běžecké lyžování extrémně vzdálené od dospělého, je to dobrý základ a je příjemné, že mladí jsou na správné cestě,“ řekl dvojnásobný olympijský vítěz Martin Doktor. „Biatlonisté byli silnou skupinou v první části her, hokejisté ve druhé. Nejen výsledkově, ale i atmosférou. Ale výborné výsledky přidala celá řada dalších sportovců a zdálo se mi, že týmový duch vládl mezi všemi. Že se sportovci nebavili jen ve svých týmech a zašli se podívat i na jiné sporty, když ji to nabitý program umožnil.“

🥈🥈🥈🥈🥈🥈🥈🥈🥈🥈🥈🇨🇿♥️ Český hokej #budoucnostsportu

Zveřejnil(a) Český olympijský tým dne Středa 31. ledna 2024

Stříbrnou medaili přidali při první účasti českého týmu na Olympijských hrách mládeže hokejisté do 16 let, kteří vyhráli oba zápasy ve skupině, v semifinále předčili Finy a podlehli až ve finále při druhém souboji s USA. „Přestože hokejisté nedosáhli bohužel na úplný vrchol, musela to pro ně být obrovská zkušenost na takovém turnaji porazit i Američany. Trenéři se obávali srážky s realitou, ale hodnotili vše velice kladně – kluci hráli velmi dobře a soupeřům se vyrovnali,“ dodal šéf výpravy.

… nabudila je i beseda s krasobruslařem Březinou

Kapitán hokejistů Ondřej Ruml si pochvaloval, že týmu k prvnímu vítězství nad Slováky pomohlo i setkání se čtyřnásobným olympionikem, krasobruslařem Michalem Březinou. Ten v Koreji působil jako ambasador Mezinárodního olympijského výboru, ale zašel na setkání i s českým týmem.

„Michal je skvělý vypravěč a mladým sportovcům mohl předat svoje zkušenosti z olympijských her, které zažil čtvery. Sportovci byli pozorní. Byla to skvělá beseda a pro náš tým veliká motivace,“ řekl Doktor. „Obecně k mládežnickým hrám patří vzdělávací program. Jsou v něm dobré věci včetně toho, že některé si sportovci zažijí i v praxi. Řada z nich tu byla poprvé na dopingové kontrole, i to je důležitá úloha této akce.“

Krasobruslaře těší kamarádství i odznáčky

Olympijská atmosféra je pro sportovce výjimečná. „Líbí se mi, že na rozdíl od našich běžných závodů jsme tady se všemi z Českého olympijského týmu. Je to skvělé. Všechna ta kamarádství, co tady vznikají, i s lidmi z jiných zemí. Je tady také spousta aktivit mimo závody a trénování, třeba vyměňování odznáčků,“ popisoval krasobruslař Jáchym Novák, který s Andreou Pšurnou vybojoval v tancích šesté místo.

Čtvrtfinále proti USA ztratili až v posledním endu curleři Julie Zelingerová a Ondřej Bláha. „Nebyli daleko od medaile, stejně jako řada dalších sportovců,“ řekl Doktor. Páté místo v big air a bronzovou medaili ve slopestyle vybojovala při návratu po zranění snowboardistka Vanessa Volopichová. „Medaile je pro ni dobré znamení do budoucna,“ dodal Doktor. Celkově věří, že Olympijské hry mládeže v Jižní Koreji mladým sportovcům pomohou. „Byla to pro ně také velká příležitost dostat se do země, kam se mockrát nepodívají.“

Výsledky českého týmu do 8. místa

1. místo

Ilona Plecháčová (biatlon, vytrvalostní závod)

2. místo

hokejisté do 16 let

3. místo

smíšená štafeta v biatlonu (I. Plecháčová, H. Mikolášová, L. Kulhánek, J. Neuhäuser)

Vanessa Volopichová (snowboarding, slopestyle)

4. místo

Heda Mikolášová (biatlon, vytrvalostní závod i sprint)

Anežka Indráčková (skoky na lyžích)

5. místo

Ilona Plecháčová (biatlon, sprint)

Vanessa Volopichová (snowboarding, big air)

Petr Müller (freestyle lyžování, slopestyle)

Kateřina Dušková (běh na lyžích, sprint)

6. místo

Karolína Hrůšová (snowboardcross)

Karolína Hrůšová, Štěpán Hlaváček (snowboardcross, smíšený tým)

Lukáš Doležal (severská kombinace)

Andrea Pšurná, Jáchym Novák (krasobruslení, taneční páry)

8. místo

Nela Apolínová (skikros)

Eduard Simbartl (běh na lyžích)

Valerie Křížová, Jakub Neuhäuser (biatlon, smíšené dvojice)

Julie Zelingrová, Ondřej Bláha (curling, smíšené dvojice)

líbil se ti článek?